Розповідь про жири
Вікторія Курилішин

Історія відкриття жирів. У XVII столітті Отто Тахеній, німецький вчений і хімік-аналітик, першим висунув припущення, що в жирах є прихована кислота. У 1741 році Клод Жозеф Жоффруа, французький хімік, вперше побачив, що коли відбувається розкладання мила кислотою, то утворюється жирна маса. Про те, що в складі жиру є гліцерин, вказав в 1779 році Карл Вільгельм Шеєле, шведський хімік. Хімічний склад цих речовин вперше визначив Мішель Ежен Шеврель (французький хімік) на початку минулого століття. У 1813 році він встановив їх будову, проводячи в лужному середовищі реакції гідролізу жирів. Учений довів, що вони складаються з жирних кислот і гліцерину, причому жири це не просто суміш і з’єднання елементів, яке при потраплянні в воду розпадається.
Функції жирів. Вони виконують різні функції – енергетичну, будівельну, запасаючу і захисну. Вони забезпечують до 50% енергії, яка потрібна людині. Тому досить споживати всього лише 70-80 г в день. Жири це джерело жирних кислот, гормонів і вітамінів А, D, Е, К. У людському і тваринному організмах жир виконує функцію теплоізолюючої оболонки. Також жири розчиняють смакові речовини, барвники та вітаміни. Птахи використовують їх для змащення своїх м’язових волокон. Жири надовго забезпечують насичення організму харчовими продуктами, адже перетравлюються вони повільно і почуття голоду довго не настає.
Застосування жирів. Жири застосовуються в наступних сферах промисловості:
l Фармацевтика. З деяких жирів роблять лікарські препарати. Риб’ячий жир дуже корисний для організму людини, так само як і жир печінки тріски.
l Харчова промисловість. Сьогодні важко уявити своє життя без смачних різноманітних масел, масла, кремів, солодощів та іншого.
l У косметичній промисловості.
l У миловарінні.
l Для виготовлення мастильних матеріалів.
Немає коментарів:
Дописати коментар